...

Om Skådebanan Dalarna

Skådebanan Dalarna är en viktig del av kulturlivet i Dalarna. Vi är en del av ett riksomfattande nätverk av andra regionala skådebanor. Vår historia är lång och illustrerar på ett intressant sätt inte bara kulturens utan även samhällets utveckling. Vi är aktivt involverade i regionala initiativ som syftar till att berika våra samhällen genom kulturen och konstens kraft.

En bro mellan kulturen och människor

Skådebanan i Dalarna är en kulturorganisation som arbetar för främja intresset för teater, musik, dans, konst, film, litteratur och annan kulturell verksamhet – vi verkar för att göra kulturen tillgänglig för så många som möjligt.

Skådebanan i Dalarna skapar nätverk där vi samarbetar nära våra medlemsorganisationer och kulturinstitutioner, fria grupper, kommunbibliotek, länsbibliotek, studieförbund, Kriminalvården, Konstfrämjandet i Dalarna, Dalateatern, Rädda Barnen, Röda Korset med flera.

Alla ska ges lika möjlighet att uppleva kultur oavsett vem du är. Vår verksamhet grundar sig även på vad våra kulturombud lyfter fram som viktigt.

Genom att samarbeta och föra ihop människor lyckas vi skapa projekt som överlever över tid samtidigt som vi utökar våra sociala nätverk för framtida projekt. När vi gör saker tillsammans når vi ut till så många fler med kulturen.

Vi har Olika pågående projekt, men är alltid öppna för nya idéer som vidgar  möjligheter att växa i kulturen för alla åldrar. Hör av Er med idéer.

Historisk bakgrund

Skådebanan i Dalarna bildades 2005. Vår verksamhet finansieras främst med medel från Statens kulturråd och Region Dalarna. Vi ansöker årligen om medel, utifrån de kulturpolitiska mål som staten och Regionen antagit och rapporterar löpande det vi gör för pengarna.

Skådebanan som organisation började som ett teaterföretag redan 1910 som en del av demokrati-och folkrörelserna. Syftet med teaterverksamheten var folkbildning och man ville arbeta utåtriktat så att även människor som i vardagen inte kom i kontakt med teater skulle få möjlighet att se teater. Under de första åren var bland annat Anna Branting, Hjalmar Branting och August Strindberg på olika sätt engagerade i verksamheten.

Under 1970-talet bildades regionala Skådebanor runt om i landet. Efterhand har Skådebanornas verksamhet vidgats till att omfatta de flesta delar av kulturlivet och inte bara teater. Skådebanor finns idag i Norrbotten, Dalarna, Västmanland,
Stockholm, Östergötland, Jönköping, Västra Götaland och Skåne. Idag är de
regionala Skådebanorna självständiga verksamheter, alla med uppdrag från
Statens Kulturråd, några dessutom från respektive landsting/region. Några av dem sökt nya vägar för att vidga deltagandet i kulturlivet, bland annat genom att utveckla arbetslivet med hjälp av konst och kultur.

Idag har målet vidgats och omfattar nu förutom teater också musik, dans, konst, film, litteratur och annan kulturell verksamhet.
Regionala skådebanor arbetar idag via sina kulturombud över hela landet för att vidga intresset och göra kulturen tillgänglig för så många som möjligt.
Många olika folkrörelser är medlemmar i dom regionala skådebanorna. Det är studieförbund, politiska och fackliga organisationer, kultur-och länderföreningar och funktionshindrade.

För att kunna nå ut med ett intressant och engagerande kulturbudskap bedrivs ett nära samarbete med kulturarbetare och kulturinstitutioner. Målet är folkbildning. Folkbildning är ansvar.

En del av folk-och demokratirörelserna

Skådebanan och Skådebanan Dalarnas övergripande mål för organisationen är att sprida upplysning om, samt väcka, vidga och fördjupa intresset för scenkonst, bildkonst, litteratur, musik och annan kulturell verksamhet. 

Skådebanan Dalarna arbetar genom samverkan med medlems-organisationer, företag, föreningar och organisationer och genom att kulturombud utses och som arbetar inom vårt kulturnätverk med att sprida kulturinformation på arbetsplatser, organisationer, föreningar och bostadsområden.

Vi driver projektarbete med kulturaktörer inom alla områden och medlemmar samt allmänheten erbjuds att deltaga vid dessa tillfällen. Våra medlemmar får även tillgång till biljetter med rabatterade förmåner hos Dalateatern. 

Styrelse 2024

Eva Sens

Vice ordförande:

Jan Forsstedt

Therese Bolin

Margret Sandberg

Ingrid Norberg

Hanna Vangen Engström

Per-Olov Knuts

Karin Hansson

Förteckning över medlemsorganisationer

Vill er föreningen bli medlem i Skådebanan Dalarna? Ansök här.

Kontakta oss

Nadia Holma

Stigaregatan 7, 791 60 Falun

Kontakta Skådebanan Dalarna här:

Vill du samarbeta? Vi välkomnar individer, organisationer och andra aktörer som delar vår strävan efter att bygga broar mellan kulturen och människor att höra av sig till oss. Tillsammans kan vi fortsätta att kämpa för rätten till konst och kultur för alla.