Om Skådebanan
Skådebanan bildades 1910 som förening ”i folkbildningssyfte”.
Det var en grupp människor som såg behovet av att ”inom vårt land bereda föreningens medlemmar rikliga tillfälle att med ringa kostnader åtnjuta teaterkonsten” Initiativtagare och första direktör var Walter Stenström som med förebild från Tyskland skapade en publikorganisation som till början köpte föreställningar på teatrar i Stockholm. Snart bildade man flera lokalavdelningar i landet, skickade ut landsortsturnéer och friluftsföreställningar.
Under några år drev Skådebanan också Folkets teater i Stockholm och flera sommarteatrar. Under många år arbetade Skådebanan i hela landet med att sprida teaterbiljetter till reducerat pris till grupper som inte annars kom till teatern. Sedan 1980-talet arbetar Skådebanan med alla konstformer som scenkonst, musik, litteratur, bild, konst m m.
Vilka är vi?
Verksamheten bedrivs av fristående regionala skådebanor, för närvarande åtta, från Norrbotten till Skåne.
De arbetar på olika sätt beroende lokala förutsättningar och behov men utifrån samma grundidé att uppsöka människor där de finns och stimulera till möten mellan konst, kultur och människor. De regionala skådebanorna är medlemmar i den nationella föreningen Skådebanan Riks, med uppdrag att vara en samlande och inspirerande kraft och ge organisatoriskt stöd till de regionala skådebanorna.
Hur arbetar vi?
De regionala skådebanorna har huvudsakligen som medlemmar studieförbund, folkhögskolor, fackförbund, ideella organisationer och kulturinstitutioner och kulturverksamheter. Några har även enskilda medlemmar. Skådebanan Riks har utöver de regionala skådebanorna som medlemmar de nationella organisationerna av studieförbund samt LO, PRO, Verdandi, Ordfront, En bok för alla och andra folkrörelseorganisationer.
Verksamhet
Den lokala verksamheten innehåller såväl längre och mångåriga åtaganden som kortare projekt. Finansieringen sker huvudsakligen med medel från stat, regioner och kommuner. Många aktiviteter blir också finansierade genom projektbidrag från andra håll. En stor del av arbetet förutsätter ideella insatser från medlemmarna. Vi arbetar för och med för barn, ungdomar, vuxna och äldre. Skådebanan Riks initierar och driver även för skådebanorna gemensamma projekt och svarar då för finansiering och projektledning.
Utbildning och utveckling
Skådebanorna arbetar kontinuerligt med att utveckla verksamheten. Skådebanan Riks ansvarar för gemensamma utbildningar och att på olika sätt utveckla den egna verksamheten.
Opinionsbildning
Skådebanan arbetar både på regional och central nivå med kulturpolitisk opinionsbildning i olika former. Tillsammans med andra folkrörelser bedriver vi opinionsbildning för den ideella sektorn på kulturområdet.
Stadgar
Här kan du ladda ner våra stadgar.
Skådebanan Riks
Kontakta oss gärna.