Kultur för Livet är Skådebanans rikstäckande uppdrag där regionerna bedriver kulturverksamhet inom Kriminalvården och SiS – Statens institutionsstyrelse.
Verksamheten som utförs på häkten, anstalter och inom frivården finansieras genom Kriminalvårdens statsbidrag till ideella organisationer.
Skådebanan Riks uppdrag Kultur för livet är ett utforskande inom Kriminalvården kring att upptäcka skapande möjligheter och nya sidor hos sig själv genom kulturella uttryck. Det är inte tänkt att kulturuttrycken ska nå en publik i första hand. Det är den enskildes möjlighet att utöva kultur som står i fokus utifrån grundtanken att en människa som upptäcker sina egna kreativa möjligheter, den människan kan också få verktyg till att göra nya och annorlunda val i sitt liv. Verksamheten är ett komplement till Kriminalvårdens rehabiliteringsprogram.
Skådebanan ser också behov av en humanistisk kraft i kriminalpolitisk debatt.
Genom att ge frihetsberövade individer tillgång till kultur och därmed förbättrade möjligheter att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling, bidrar verksamheten till fredliga och inkluderande samhällen, i enlighet med målområde 16 inom Agenda 2030.
Kulturuppdrag inom kriminalvården
- Skådebanan Norrbotten: Sång på anstalterna i Haparanda och Luleå.
- Skådebanan Dalarna: Biblioterapi på häktena i Falun och Gävle. Berätteri på anstalten i Gävle. Samt jobbar för att starta upp verksamhet inom Frivården Falun.
- Skådebanan Västmanland: Skrivande och dans på Hinseberg. Samt jobbar för att starta upp verksamhet inom Frivården Västmanland.
- Skådebanan Västra Götaland: Drama på anstalterna Östragård och Sagsjön.
- Skådebanan Stockholm: Konst på anstalterna Österåker och Färingsö.
- Skådebanan Östergötland: Körsång på anstalten Skänninge.
- Skådebanan Södra: Musikskapande på anstalterna Ystad och Kristianstad.
Sedan 2023 arbetar vi med kulturverksamhet även på SiS-boenden med stöd av Postkodstiftelsen.
Generella syften och riktlinjer för uppdraget
- Kulturarbetare/konstnärer/pedagoger som arbetar på anstalt/häkte/frivård ska vara professionella och aktiva inom sin kulturform.
- Utveckla metoder för att med kultur som verktyg stärka självkänsla och social kompetens hos individer som är frihetsberövade
- Bidra till en positiv inställning hos deltagarna att förändra sin livsstil
- Uppdraget ska bredda och utveckla arbetssätt med konst/kultur inom Kriminalvårdens ”Annan strukturerad verksamhet” (ASV)
- Det ska vara en deltagande aktivitet som främjar och utvecklar klienterna på anstalten. Det är klienterna som utövar kulturaktiviteten i verksamheten, det räcker inte att de upplever kultur genom att beskåda andra kulturutövare.
Bakgrund
2021 startade vi upp ett pilotprojekt på tre verksamhetsställen inom Kriminalvården i Sverige. I Kristianstad genomfördes det musikskapande i Skådebanan Södras regi. Skådebanan Dalarna var på häktet i Falun och jobbade med Biblioterapi. På anstalten i Haparanda höll Skådebanan Norrbotten dramaworkshops för en grupp klienter. Pilotprojektet finansierades av Postkodstiftelsen. Efter det första året såg vi ett lyckat resultat då både klienter och personal inom Kriminalvården gärna såg en fortsättning av verksamheten. Inför 2022 sökte Skådebanan därför statsbidrag från Kriminalvården och beviljades medel för verksamhet på sex anstalter och ett häkte i Sverige och på den vägen är det. Inför 2025 har vi sökt statsbidrag för totalt 18 verksamhetsställen.
Relaterat
Boksläpp – Hälsningar från Hinseberg
Rapport Kultur för livet 2018-2022