Om Skådebanan Småland
Skådebanan Småland bildades 2009. Vår verksamhet får pengar från Statens kulturråd och Region Jönköpings län. Vi ansöker årligen om medel, utifrån de kulturpolitiska mål som staten och Regionen antagit och rapporterar löpande det vi gör för pengarna.
Både skäl och själ i det vi gör utgår från inställningen att kulturen är en förutsättning för att få bibehålla och utveckla ett demokratisk och hållbart samhälle. Vi menar att kultur, konstnärlig kompetens och kreativa verktyg kan bidra till att positivt utveckla människor, verksamheter och samhället i stort – en bättre värld helt enkelt.
Skådebanans historia
Skådebanan – ett äldre ord för teater – bildades 1910 som ett teaterkompani med folkbildningssyfte. De skulle genom turnéer runt i hela landet verka för att fler skulle få se kvalitativ teater. Idag arbetar vi med samtliga kulturgenrer och basen är de regionala föreningarna där, i princip, all verksamhet sker idag.
För Skådebanan är kultur omistligt i ett demokratiskt samhälle. Kultur får, och har, sitt värde genom att den kommunicerar; ställer frågor, lyssnar, provocerar till ifrågasättanden och ger nya perspektiv. Vi hyllar alla människors lika värde och vi verkar för att göra kultur tillgänglig för alla.
Sveriges skådebanor
Skådebanan Riks huvudorganisation Skådebanan Riks arbetar övergripande med kulturfrågor i Sverige. De deltar i debatter och diskussioner om kulturella sakfrågor som berör folkbildning och demokrati. Varje år delas Skådebanan Riks kultur-stipendium ut till en kulturorganisation eller person som har gjort avtryck genom sitt kulturarbete. I Sverige finns åtta regionala Skådebanor. De har alla stor möjlighet att själva välja inriktning och fokus men samtliga grundas i det ursprungliga syftet – en folkbildande inställning till kulturens och kreativitetens värde för alla.
Vi finns i åtta regioner, klicka här för att gå till Skådebanan Riks.
Så här arbetar vi
Som en del av ett nationellt nätverk och med ett regionalt uppdrag är vår metod att vi främst arbetar via andra. Samverkan är vårt arbetssätt. Alla projekt, som syftar till att människor och samhälle, ska växa i demokratisk och hållbar riktning med hjälp av kulturen och konstnärer, är välkomna att söka samverkan med oss. Tillgänglighet på alla plan är viktig för oss.
Det här är viktigt för Skådebanan
Skådebanan Småland har valt tre centrala begrepp som utgångspunkt i allt vårt arbete: Tillgänglighet, Mångfald och Demokrati. Tankens frihet och yttrandefriheten är viktiga begrepp i dagens samhälle. Med kultur vill vi vara med och påverka aktuella samhällsfrågor. I det offentliga rummet behövs mångfald av konst och kultur som talar till vår fantasi och skapar debatt och känslor. Det offentlig rummet har vi alla tillgång till och det betyder att det är en viktig arena för konstens tillgänglighet.
Överenskommelse om samverkan
- Skådebanan är ingen bidragsorganisation. Vi vill helst starta samverkan redan på idéstadiet. Att hitta en samverkan till ömsesidig nytta.
- Projekten ska vara offentliga.
- Projekten ska också rikta sig till personer som av olika anledningar har svårt att tillgängliggöra sig kultur.
- Projekten ska marknadsföras brett och i god tid.
- . I all extern kommunikation om projekten ska Skådebanans logotyp finnas med.
- Efter genomfört projekt ska projektets ekonomiska status redovisas öppet.
- För att ett beslut om ekonomisk stöd från Skådebanan Småland måste en preliminär budget samt en prognos kunna redovisas. För att pengar ska kunna betalas ut ska en mer detaljerad budget kunna redovisas. Om den sökta summan avviker från den preliminära måste en ny diskussion och ett nytt beslut fattas i styrelsen.
- En aktör som driver ett projekt i samverkan med oss ska följa de avtal för löner och arvoden som finns på arbetsmarknaden och i berörda branscher. Vi förutsätter också att utställningsersättningar el. dyl. bygger på branschens nivåer.
- I samverkan med en offentlig aktör eller ett kommersiellt företag accepterar vi inga löner eller liknande för fast anställd personal i en budget.
- . I samverkan med en aktör som inte verkar inom det offentliga eller i ett kommersiellt företag är vi restriktiva till kostnader för löner och arvoden i en budget. Aktören måste visa att den arvoderade inte är anställd men direkt involverad i projektet som exv. en konstnär. eller musiker. För övrigt kan, i vissa fall, ersättning för förlorad arbetsförtjänst godkännas.
- En skriftlig slutrapport som utöver text inkluderar slutliga antal deltagare. En kvalificerad gissning avseende ålder och könsfördelning är obligatorisk, Slutrapporten skickas till verksamhetsledaren via e-post.
Ni som ska genomföra ett projekt och vill söka samverkan med Skådebanan kan kontakta vår verksamhetsledare Marie-Louise Weise 0768-692968 eller mejl:
marie-louise.weise@skadebanansmaland.se
Vad kan Skådebanan göra för dig?
Vår roll i kulturen är den som man, i fotbollen, kallar libero. En fri roll, med frihet att befinna sig överallt på planen och som behärskar allt! Men en libero är ingenting utan laget och en spelplan. Kreativitet och konstnärligt förhållningssätt är grunden. Organisationer som arbetar regionalt kan bli medlemmar i vår förening. Vi samverkar även med länets kommuner. Vi får bidrag från statliga Kulturrådet och från Region Jönköpings län. Vi har ingen stor budget men i samverkan med andra spelare i civilsamhälle och det offentliga kan vi göra skillnad.
Tillsammans med andra kulturaktörer försöker vi vitalisera och utveckla kulturlivet. Det gör vi genom att arbeta med alla genrer, gärna genreöverskridande, i hela länet. Vi intresserar oss för kulturarvet, arkitekturen och den offentliga konsten. Vi uppmuntrar konstnärsdrivna utvecklingsprojekt. Vår vision är ett hållbart samhälle där konsten bidrar till mänskligt växande.
Dessutom har vi en teknikbank där vi hyr ut till både medlemsorganisationer
som till privatpersoner
Stadgar
Våra stadgar utgör grunden för vår organisations verksamhet. De beskriver principerna och riktlinjerna som styr våra beslutsprocesser, vilket säkerställer transparens, ansvarighet och efterlevnad av våra kärnvärden.
Styrelse 2024
Ordförande
Lisbeth Lindholm Vahtras
Vice ordförande: Vera Zherdev, Jönköpings läns museum
Kassör
Thomas Löf
Ledamöter
Anna Persson Kjellerstedt, Riksteatern Jönköpings län
Jesper Arin, Skådespelare, frilans
Kerstin Jansson, musiker
Malin Skreding Hallgren
Linda Elaine Byman Andersson
Ersättare
Colm O´Ciarnain, Kultivera Christian Håkansson
Revisorer
Anna-Karin Carstensen
Revisorersättare
Eva Lundemo
Förteckning över medlemsorganisationer
- ABF Jönköpings län
- Bilderbokskollektivet, Nässjö
- Föreningen Konstgrafiker i Jönköping
- Hand in hand for Women
- Internationell Poesifestival
- JONK! Scenkonst
- Jönköpings litteraturhus
- Jönköpings läns Hembygdsförbund
- Jönköpings läns Konstförening
- Jönköpings läns Museum
- Kultivera, Tranås
- Konstnärsföreningen Dymlingen
- Kulturföreningen Sticket
- Litteraturcentrum, Tranås
- MinOpera
- NBV, Syd
- RFHL
- Riksteatern Jönköpings län
- Rosenlunds Herrgårds Vänner
- Sensus Östra götaland
- ShareMusic & Performing Arts
- SmåBUS
- Spegel, Tranås
- Studieförbundet Vuxenskolan
- Studio Silk Collective
- Sveriges Konstföreningar, Jönköpingsdistriktet
- Synskadades Riksförbund, Jönköpings län
- Södra Vätterbygdens Konstrunda
- Sörängens folkhögskola
- Teateri
- Teater Tabberas
- Vuxenskolan Jönköpings län
- Värnamo Folkhögskola
- Österängens konsthall
Vill er föreningen bli medlem i Skådebanan? Ansök här.